Pouilly-Fuissé of Fumé?

Pouilly-fuissé of Fumeé? De twee beroemde Franse wijn appelaties liggen op 200 kilometer van elkaar en worden vaak verward vanwege hun namen. Hun enige gemeenschappelijke punt? Beide appelaties produceren witte wijnen. Laten we nu hun verschillen aanpakken…

TWEE REGIO’S, TWEE VERSCHILLENDE DRUIVENRASSEN

Allereest de frisse wijn uit de Loire. Pouilly-Fumé ligt in de buurt van het beroemde wijndorp Sancerre . Hier is de Sauvignon Blanc druif oppermachtig. Aan de andere kant strekt Pouilly-Fuissé zicht over vier Bourgondische dorpen in de Mâconnais waar de beroemde druif chardonnay goed gedijt.

Dus hoe kun je het verschil zien tussen deze twee appelaties?

AOC POUILLY-FUMÉ: MINERALE EN ELEGANTE WITTE WIJNEN UIT DE LOIRE

Gelegen in de gemeente Pouilly-sur-Loire, aan de rechteroever van de rivier de Loire, strekt Pouilly-Fumé zich uit over bijna 1.300 hectare wijnstokken. Het was een van de favoriete wijnen van Lodewijk XI.

Om u een handje te helpen staan hieronder een aantal typische kenmerken van Pouilly-Fumé: Sauvignon blanc uit Pouilly-Fumé heeft plaatselijk de bijnaam “de gerookt witte”. Als de druiven rijp zijn krijgt de Sauvignon druif een grijze waas (die de schil van de druiven bedekt – bevat gisten). De Pouilly-Fumé-wijnen hebben vaak subtiele rokerige aroma’s, dit komt door de bodemsoort, daar zit namelijk vuursteen in.

AOC POUILLY-FUISSÉ: MOOIE RONDE WITTE WIJNEN UIT DE MÂCONNAIS

Hoewel deze wijn minder bekend is dan zijn Loire-buurman, produceert deze ook geweldige witte wijnen op bijna 760 hectare wijnstokken in het hart van de Mâconnais, in het zuiden van de Bourgogne. Hier, en zoals in het grootste deel van de Bourgogne, staat de Chardonnay in de schijnwerpers.  De diversiteit van de bodems is uitzonderlijk: graniet (geeft de wijn soepelheid), kalksteen zoals de Roche de Solutré (geeft finesse en mineraliteit).

Pouilly-Fuissé heeft een speciale status omdat het de “Koning van de Mâconnais” wordt genoemd, omdat het de enige cru is die niet in de Côte d’Or wordt geproduceerd en vertegenwoordigd is in de Hospices de Beaune. In september 2020 werd deze status van koning bevestigd met de vermelding van “premier cru”. Het is dan ook de enige cru die deze status in de Mâconnais heeft.

TWEE VERSCHILLENDE WIJNSTIJLEN: WIL JIJ LIEVER FUISSÉ OF FUMÉ?

Pouilly-Fumé is over het algemeen lichter (in alcohol) en heeft een grotere frisheid (zuurgraad) dan zijn Bourgondische buurman Pouilly-Fuissé, die meer body en kracht heeft. Zelfs als de twee benamingen over het algemeen profiteren van hetzelfde landklimaat, is dat van Bourgondië iets warmer, wat een krachtiger mondgevoel zou kunnen verklaren. Ook het karakter van de twee druivensoorten valt op. Een klassieke Pouilly-Fumé zal dus aroma’s van groene appels en rokerige tonen onthullen, terwijl een klassieke Pouilly-Fuissé tonen van steenvruchten en rijp exotisch fruit naar voren komen.

Wil jij nog meer weten over Pouilly-Fuissé of Pouilly-Fumé? Stuur een mail naar rutger@wijnkoperijkeeris.nl of bel naar +31680072023 En wij helpen je graag!

Share:

Meer berichten

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.