Sushi. Hemelse, luxe gerechtjes met verse vis uit Japan. De ingrediënten zijn kostbaar (want, het lekkerst als het gemaakt wordt van superverse vis) én de chef moet een vakman zijn om de verfijnde smaken in balans te kunnen brengen. De smaak van sushi is een combinatie van hartig, zout en ziltig maar ook licht en fris. Een hap kan zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond! Japanners drinken het liefst thee bij hun sushi. De bekende Japanse drank saké (rijstwijn), wordt alleen gedronken voor het eten. Maar, er zijn ook wijnen die uitstekend te combineren zijn met dit Japanse gerecht. Daarom de vraag: welke wijn drink je bij sushi?
Soorten sushi
Laten we aftrappen met wat sushi is: een Japans gerechtje dat bestaat uit (vaak rauwe) vis, met rijstazijn gezuurde rijst en nori, gedroogd zeewier. De bekendste soorten sushi zijn: maki, een sushirolletje met (van binnen naar buiten) vis/ei/groente, rijst en nori, en nigiri, een langwerpig bolletje rijst met bovenop vis/ei/groente. Bij sushi wordt sojasaus geserveerd, die met zijn zoute basis de frisse en pure smaak van vis en rijst naar een hoger niveau tilt. De plakjes ingelegde gember die je vaak bij sushi krijgt, zijn overigens bedoelt om je smaak tussentijds te neutraliseren, niet om de sojasaus te dippen, zoals velen denken.
Sushi en witte wijn
Maar, sushi en wijn dus. De beste partner van sushi is witte wijn. Een witte wijndruif die fantastisch combineert, is de Cortese druif bekend van de Gavi wijnen. Stuivend fris, geconcentreerd en vol knisperend wit een verfijnd aroma van citrus, groene kruiden en lente bloesem. De sprankelende en licht ziltige afdronk waar Gavi om bekend staat, is een goede match met de ziltige smaken van de vis. Ook Chardonnay is een veel gekozen wijn bij sushi. Ga bijvoorbeeld voor een volle, zachte Chardonnay uit van een Franse Bourgogne. Zuiver en fris met smaken van tropisch fruit, citrus en lichte houttonen in de afdronk. Ontzettend lekker bij sushi met vettige vissoorten als forel en zalm.
Ook mousserende wijnen gaan goed samen met sushi. De uitgebalanceerde zuurgraad, het frisse fruit en de lichte mousse van een bubbel sluiten mooi aan bij de frisse en pure smaak van sushi. Schenk bijvoorbeeld een Spumante uit de Italiaanse wijnstreek Veneto. Met knisperende aroma’s van peer en appel, tonen van citrus en een verfijnde afdronk. Ook lekker, vooral bij sushi met zalm, is een rijkere Blanc de Blancs uit Frankrijk met een droge en zuivere smaak van geel fruit, toast en brioche.
Sushi en rosé
Een minder voor de hand liggende, maar uitstekende optie bij sushi is rosé. Schenk een lichte, sappige rosé uit de Franse Provence, bijvoorbeeld gemaakt van het druivenras Cinsault. Fris en sappig maar ook verleidelijk zoet met de smaak van perzik, zoete besjes en voorjaarsbloemen. Een fantastische combinatie met zowel zalm als tonijn.
Sushi en rode wijn
Hoe zit het met sushi en rode wijn? Kan dat? Jazeker. Hoewel witte wijnen door hun frisse karakter van nature beter combineren, zijn er ook rode wijnen die complementair zijn aan sushi. Vooral als je diner ook bestaat uit andere Japanse hapjes als yakitori, gyoza en beef tataki, kan rode wijn erg lekker zijn. Wil je een rode wijn schenken? Ga dan voor een lichte rode wijn met weinig tannines, bijvoorbeeld een Pinot Noir. Rode wijnen van deze druif zijn soepel en levendig met de smaak van kersen en friszoete bessen.
Ben je klaar voor een uitdaging?
Hoewel het maken van sushi niet heel eenvoudig is, is het ook echt niet zo moeilijk als je denkt. En, oefening baart kunst! En een kunst, dat is het maken van sushi. Belangrijk is om goede ingrediënten te hebben. Het belangrijkste is natuurlijk de vis. Omdat de vis rauw gegeten wordt, is het enorm belangrijk dat deze zo vers mogelijk is. Koop dus bij voorkeur bij de visboer. Andere belangrijke ingrediënten zijn noribladen, de speciale sushirijst en overige ingrediënten die je lekker vindt om te combineren met de vis, zoals avocado en sesamzaadjes.
Hoe maak je sushi?
Kook als eerst de sushirijst in rijstazijn met wat suiker en zout en laat vervolgens volledig afkoelen. Snijd de vis – met een ultrascherp mes – in plakjes of reepjes en snijd ook de andere ingrediënten zoals komkommer, wortel of avocado in kleine stukjes. Leg een speciaal sushimatje op een snijplank met daarop een noriblad (met de glanzende kant naar beneden) en breng een laagje rijst aan over bijna het hele vel. Laat het vel alleen aan de bovenkant voor een kwart leeg. Leg dan in het midden van het vel een dubbele reep met vis en groentes en dan is het tijd om te gaan rollen. Besprenkel het stuk noriblad dat niet bedekt is met rijst met water, dat is de rand om de rol dicht te plakken. Begin dan aan de onderkant met rollen. Belangrijk is om een zo strak mogelijke rol te maken, zodat deze niet uit elkaar valt zodra je de rol in plakken snijdt. Laat de rol even liggen en maak ondertussen de fles wijn open waar je keuze op gevallen is. Snijd de sushirol in plakken van circa een centimeter. En dan, eet smakelijk!
Restaurant tip:
Heb jij geen zin om zelf sushi te maken? Schuif dan lekker aan bij Restaurant Le Barrage in Alblasserdam en laat je verrassen door een selectie van zeer verfijnde sushi en een sublieme wijnkaart!