De meest gewaardeerde witte wijn van Italië: Soave

De wijn die iedere Italiaan graag drinkt

Soave is een van de meest gewaardeerde witte wijnen uit het prachtige wijnland Italië. Letterlijk vertaald betekent Soave “zacht”. Een hoop mensen geloven dat de naam verband staat met de kenmerken van de wijn, maar het komt eigenlijk door naam van het dorpje Soave.

Het productiegebied van Soave ligt in het oostelijke deel van de provincie Verona in de regio Veneto. Gelegen in de heuvels, langs de snelweg richting Venetië. De bodemsamenstelling is in feite vulkanisch en bestaan vooral uit een donkergekleurd gesteente dat snel opwarmt. Soave is een van de beste terroirwijnen van Italië.

Over het algemeen worden Soave-wijnen gemaakt van de Garganega druif, een van de oudste druivensoorten in Italië. De druif wordt steeds populairder en de laatste jaren ook geïntroduceerd in andere wijnregio’s. Wel is het zo dat de Garganega druif zich het lekkerst voelt in de regio Soave, dankzij de bodemsamenstelling.

Er zijn gegevens waaruit blijkt dat de Garganega-wijnstok al sinds de oudheid in het gebied van Soave werd verbouwd. Soave lag op een strategische plek, langs een van de belangrijkste Romeinse handelswegen in Noord-Italië. Sinds die tijd werd er via deze weg al wijn vervoerd en was de faam (vooral voor de zoete Soave), in het verleden al groot.

De verschillende appelaties

Soave D.O.C: De meest voorkomende en zeker een van de meest gewaardeerde Italiaanse witte wijnen. De wijn is zeer elegant en aromatisch met hints van peer, ananas, banaan. Zijn amandel-toets in de afdronk is erg typisch. Deze wijn is erg populair is als aperitief in alle bars rond Verona en ver daarbuiten.

Soave Classico D.O.C: Dit is ongetwijfeld een complexere wijn gemaakt van druiven uit de heuvels. Het past uitstekend bij zeevruchten, schaaldieren en antipasti. In het Italiaanse etiketteringssysteem betekent het woord “Classico” dat een wijn is gemaakt met druiven die zijn geteeld in het historische productiegebied van die specifieke wijn. Voor Soave ligt het Classico-gebied binnen de gemeente Soave en de stad Monteforte d’Alpone. De karakteristieke vulkanische bodem is een belangrijk element voor de wijnen, en creëert een typische minerale smaak in de wijn.

Soave Superiore D.O.C.G: Dit is Soave-topwijn, gemaakt met druiven die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun rijpheidsniveau, afkomstig van de beste wijngaarden op de heuvels ten noorden van het wijnproducerende gebied van Soave. Met Soave Superiore heb je een wijn van absolute topklasse, die fantastisch samengaat met Italiaanse pasta’s, verschillende kaassoorten, gevogelte of kipgerechten.

Kortom een schitterende wijn en streek om over door te praten, en een prachtig gebied om naar toe te gaan. Over Soave wijnen valt nog veel meer te ontdekken. Drink jij binnenkort een heerlijk glas Soave of maak jij liever een wijnreis naar Italië?

Share:

Meer berichten

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.