All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas rosé een erg gewild drankje wanneer de zon ook maar een beetje begint te schijnen. Vooral in de zomer op het terras is rosé populair. De Provence, de regio die vaak in één adem genoemd wordt met rosé, is samen met de Languedoc als regio het hardst gestegen qua verkoop- en productiecijfers in Frankrijk. 

Kies de juiste rosé

De zon schijnt en dat betekend dat de flessen rosé weer veelvuldig worden besteld. Maar wanneer kun je nou echt genieten van een glas rosé? Een goede rosé kan alleen gemaakt worden van goede druiven, dat staat voorop, maar er zijn meerdere manieren om een rosé te maken. Het is een waar staaltje techniek van de wijnproducenten. 

 

In de meeste gevallen is rosé een persing van blauwe druiven, bij deze manier weken de schilletjes nog een zeer korte tijd in het sap of kneuzen de blauwe druiven waarbij kort daarna geperst wordt. Dit moet natuurlijk wel lang genoeg het geval zijn willen de schillen het sap kleur geven. Hierna worden sap en schillen van elkaar gescheiden en wordt het fermentatieproces gestart. Het maceratie proces duurt slechts een korte tijd, van enkele uren tot maximaal 1 à 2 dagen, afhankelijk van het wijntype dat de wijnmaker voor ogen heeft. Tegenwoordig is het de trend om een rosé zo licht mogelijk van kleur te maken. Hoe lichter, hoe beter wordt er vaak gezegd in Nederland.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Voor het maken van een rosé heeft machinaal plukken een grote voorkeur. Druiven kunnen dan makkelijker ‘s nachts geplukt worden, de weersomstandigheden zijn dan beter door de koelere temperaturen. De balans tussen suikers en zuren is dan anders dan overdag wanneer de druiven warmer zijn, de balans ‘s nachts is dat beter (lekkerder) voor de wijn. Ook is het beter om hele trossen te gebruiken bij het persen. Dit geeft namelijk een sap met lagere fenolen, dit zijn aromatische stoffen uit met name de pitjes, schil en steeltjes van de druif. Deze kunnen de wijn wat bitterheid geven en maken de wijn vatbaarder voor oxidatie.

De druiven moeten voor een rosé wijn geperst worden, als je voor een rosé meer kleur wil toevoegen aan een wijn, laat de wijnmaker de druiven wat langer in de pers liggen. De eerste persing geeft een fijnere wijn, later in de persing geeft het sap hogere fenolen gehaltes en een intensere smaak. Het is van belang om hier een mooie balans in te vinden.

Vervolgens komt het sap in een tank om te bezinken. Dit kan op verschillende manier, het sap terug koelen naar 0° is daar één van. De wijnmaker kan ervoor kiezen om het sap op de droesem te laten extraheren, voor de fermentatie, dit kan textuur en extra smaak aan de rosé geven. Wanneer het sap en de droesem gescheiden is, blijft er in de droesem ook wat sap over. Ze kunnen dit met een droesemfilter eruit halen en later, na de fermentatie hiervan, met de wijn blenden. Dit sap is sterker van smaak.

De alcoholische gisting gebeurt meestal in RVS tanks. De fermentatie gebeurt dan op gemiddeld 16°, hierdoor krijg je een wat fruitigere wijn, maar ook hier kan variatie in aangebracht worden.

Een malolactische omzetting zorgt ervoor dat een melkzuurbacterie de natuurlijk aanwezige, scherpe appelzuren in een wijn omzetten in milder melkzuur. Bijna alle rode wijnen ondergaan deze omzetting, bij rosé wijnen is dit een ander verhaal. Een malolactische omzetting maakt de wijn stabieler en vereist minder sulfiet, en daar hebben we het liefst niet te veel van in onze wijn.

Vervolgens kan de wijn geblend worden, meestal bestaat een rosé uit twee of meerdere druivenrassen zoals de Noun RoséVeel gebruikte druivenrassen voor rosé zijn Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault, maar ook Tempranillo of Vermentino.

Andere soorten rosé

Soms kan een rosé ook gemaakt worden vanuit het blenden van een rode en een witte basiswijn, deze techniek kennen we voornamelijk vanuit de Champagne. Dan hebben we ook nog de Blush wijnen, deze wijn is gemaakt van druiven met een roze/grijsblauwe schil. Pinot Grigio ken je waarschijnlijk als witte wijn, maar doordat de schil grijsblauw is kun je daar prachtige, lichte rosé wijnen van maken. De schil is niet donker genoeg om hier een rode wijn van te maken, maar een witte en rosé variant zijn daardoor wel mogelijk!

Share:

Meer berichten

Welke wijn drink je bij Sushi?

Sushi. Hemelse, luxe gerechtjes met verse vis uit Japan. De ingrediënten zijn kostbaar (want, het lekkerst als het gemaakt wordt van superverse vis) én de

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.