Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit van deze regio’s tegenover elkaar is zo groot. Elke regio kent zijn eigen druiven, maar dus ook zo zijn eigen stijlen.
Wist je dat Noord-Italië de helft produceert van de totale Italiaanse wijnproductie?
Het wijngebied Veneto is het grootste wijngebied van Italië met een totaal van zo’n 90.000 hectare aan wijngaarden. Bekende witte wijnen als de Pinot Grigio, Soave en de rode wijn Amarone della Valpolicella komen uit deze regio. Met niet te vergeten de welbekende Prosecco.
Soave: De meest voorkomende en zeker een van de meest gewaardeerde Italiaanse witte wijnen. Deze wijn is erg populair als aperitief in alle bars rond Verona en ver daarbuiten. Wil je meer weten over Soave? Ga het checken in deze blog.
Amarone della Valpolicella
Eén van de parels in onze wijncollectie van Italiaanse rode wijnen is toch wel de Amarone della Valpolicella. De wijn ondergaat een bijzondere methode: Appasimento. Hierdoor krijgt de wijn een extra dimensie en complexiteit. De druiven worden traditiegetrouw na de oogst bewaard en gedroogd, waardoor de druiven om worden omgetoverd tot krenten/rozijnen met een hoog suikergehalte. De originaliteit van de vinificatie ligt hem in het vergisten van al deze suikers, wat dan ook weer voor een hoger alcoholpercentage zorgt (15°-16°).
Een leuke instap naar de zware Amarone wijn is zijn kleinere broer Valpolicella Ripasso. Hier krijgt de basiswijn een verrijking van de geperste Amarone-druiven.
Weetje: De afgelopen jaren was Italië gemiddeld de grootste wijnproducent ter wereld, hoewel de Spaanse en Franse wijnboeren ook in de nek hijgen van de Italianen.
De Champagne van Italië
Bijna heel Italië produceert spumante, maar het bekendste gebied van bubbels in Italië ligt rond de stad Treviso. De mousserende wijn wordt gemaakt doormiddel van de Méthode Charmat, wat zorgt voor een fijne bubbel met de glera-druif in de hoofdrol. De populariteit van Prosecco is niet alleen in Italië merkbaar, maar zit wereldwijd in de lift. In vergelijking met Champagnes zijn de Prosecco’s vaak wat milder qua zuren en prijstechnisch is het gunstiger voor je portemonnee. Een goed voorbeeld van een fijne Prosecco is de Grand Cuvée Spumante.
De toppers uit Piëmonte
In Piëmonte, letterlijk de voet van de bergen, liggen de wijngaarden op de heuvels met een opvallend reliëf. Wijn en eten domineren hier het dagelijkse leven. Nagenoeg in ieder dorpje is een hoogstaand culinair restaurant te vinden. Het is de regio waar Slow Cooking ontstond en waar gastronomische liefhebbers naar afzakken voor de rijke keuken en complexe wijnen. De wijnbouw speelt zich hoofdzakelijk af rond het gezellige stadje Alba.
De meest prestigieuze wijn uit Italië: “Barolo”, genoemd naar het gelijknamige dorp. Deze bekende rode wijn wordt gemaakt op basis van nebbiolo druiven. Een moeilijke druif die herkenbaar is door zijn dunne schil en langzaam rijpt. Door zijn stevige tannines zijn Barolo wijnen gemaakt voor lange rijpingen in de wijnkelder. De beperkte opbrengst van de Barolo wijnen vormt amper een fractie van de Italiaanse productie.
Azienda Agricola Ridaroca
Eén van de producenten die je best in de gaten mag houden is wijnhuis Ridaroca uit San Damiano d’Asti. Andrea is de 3e generatie wijnboer van dit prachtige wijnhuis en produceert jaarlijks schitterende wijnen van appellaties zoals Barolo, Barbera d’Asti, Roero Arneis, en Langhe Favorita.
Oltrepò Pavese, een streek zonder naam in Lombardije
Tussen Piazenza en Pavia, ten zuiden van de rivier de Po bevindt zich een streek die Oltrepò Pavese genoemd wordt. Het is een streek die in de provincie van Pavia in Lombardije thuishoort en grenst aan Emilia Romagna, Piemonte en Liguria. Ook wel “het niemandsland” genoemd. Een regio met glooiende heuvels, wijngaarden, kastelen, middeleeuwse dorpjes en panoramische vergezichten. Door toeristen nog niet ontdekt, maar ideaal voor wandelaars, wielrenners en vooral culinaire genieters.
Een typische wijn uit het gebied is de Sangue di Giuada. Met intense aroma’s van kersen, frambozen en perfect uitgebalanceerde tannines is deze wijn een prettige allemansvriend, die goed te combineren is bij allerlei soorten desserts (zowel kaas als zoet).
Meer weten?
Wil jij meer weten over Noord-Italië en haar prachtige wijnen? Of wil je zelf een keer deze wijn proeven? Maak een afspraak en kom langs in onze Wine Room.