Decanteren van Wijn

Als liefhebber van mooie wijn wil je natuurlijk zo goed mogelijk genieten van de wijn die jij hebt gekozen om vandaag te gaan drinken. Decanteren van wijn is een van de manieren om net dat beetje extra uit de fles te halen. Om die reden maken experts en professionals, wanneer zij een geschikte wijn hebben, vrijwel altijd gebruik van deze eeuwenoude techniek. Maar wat is decanteren precies? Bij welke wijnen moet ik dit doen? En hoe kan ik dit zelf doen? Dat leggen wij jullie graag uit!

 

Wat is decanteren?

Decanteren is simpel gezegd het overgieten van de wijn in fles naar een glazen karaf. Dit doe je om de wijn te zuiveren van de sedimenten die in de fles zitten. Bij sommige wijnen kunnen er namelijk restdeeltjes achterblijven, dit noemen we depot. Door het overschenken van fles naar karaf wordt de wijn helderder en smaakvoller. Daarnaast geef je door het decanteren, de wijn meer lucht en laat je de smaken en aroma’s beter opbloeien. Je bevrijdt de geuren en smaken die anders in de fles opgesloten bleven, waardoor jouw wijn nog beter tot zijn recht komt.

Welke wijnen moet je decanteren?

Het decanteren van je wijn is vooral belangrijk wanneer je een oudere wijn proeft. Als je een wijn hebt die ouder dan 5 jaar of ouder is, is het een goed idee om deze te decanteren. Dit komt doordat oudere wijnen meer sedimenten hebben die je uit jouw fles wil hebben.

Ook is het bij sommige rode wijnen aan te raden om deze te decanteren. Dit komt doordat decanteren ook de tannine verzachten waardoor de smaak meer in evenwicht komt.

Wij bieden de volgende wijnen heerlijke wijnen aan waarbij het decanteren aanbevelen is: Brunello di Montalcino en de Barolo Riserva.

Hoe moet je decanteren?

Het decanteren van de fles is eigenlijk vrij eenvoudig. Je begint met het voorzichtig openmaken van de fles, let op dat bij oudere wijnen de kurk poreus kan zijn en gemakkelijk af kan breken. Na het open van de fles schenk je de wijn in de karaf. Het is belangrijk dat je de wijn langzaam en voorzichtig er in giet, zodat het depot wat wellicht in de fles zit achterblijft. Vervolgens moet je de karaf even laten staan zodat de wijn kan mengen met de lucht en de smaken beter kunnen openbloeien. Je laat de wijn vervolgens een klein uurtje in de karaf zitten, waardoor de aroma’s meer naar voren komen en de tannine zachter worden.

Hoe lang je de wijn laat staan hangt een beetje af van de soort wijn die je decanteert. Over het algemeen geldt dat het decanteren van een jonge rode wijn ongeveer een half tot anderhalf uur moet laten staan. Jongere witte wijnen laat je meestal een kwartier tot een half uur staan. 

Wanneer je oudere wijnen hebt duurt het decanteren een stuk langer. Deze kan je meestal tussen de 2 tot 4 uur laten staan om optimaal te kunnen genieten van de wijn.

Zelf wijn decanteren?

Wil jij zeker weten of en hoe lang jouw fles moet decanteren? Of wil je zelf een keer decanteren en heb je hier een goede fles wijn nodig? Stuur dan een mail naar rutger@wijnkoperijkeeris.nl of bel naar +31680072023 En wij helpen je graag!

Share:

Meer berichten

Welke wijn drink je bij Sushi?

Sushi. Hemelse, luxe gerechtjes met verse vis uit Japan. De ingrediënten zijn kostbaar (want, het lekkerst als het gemaakt wordt van superverse vis) én de

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.