Wat is Gavi wijn?

Terwijl de regio Piëmonte in het noordoosten van Italië de meeste aandacht krijgt door zijn fantastische rode wijnen zoals Barolo en Barbera, produceert de streek ook prachtige witte wijnen. Een mooi voorbeeld hiervan is: Gavi del Comune di Gavi. Deze kwaliteitswijn was een van de eerste wijnen, die internationale bekendheid kreeg. De wijn mag alleen worden gemaakt van de Cortese-druif. Gavi wijnen zijn knapperig, verfrissend en zo kurkdroog dat ze je mond laten tintelen. Gavi wordt ook wel “de Chablis van Italië” genoemd. De Gavi is een kleine appellatie, men produceert er slechts 2% van de totale wijnproductie in Piëmonte.

De druif cortese

Deze witte druif maakt al eeuwenlang deel uit van de Italiaanse wijnbouw en wordt beschouwd als een van de beste witte wijndruiven uit Piëmonte. Het is vanuit geschiedenisboeken over de wijnbouw gebleken, dat er al Cortese druiven waren in het jaar 1659. Gavi wijnen worden sinds de 19e eeuw op dezelfde manier geproduceerd. De wijn is afkomstig uit het unieke gebied in Zuid-Piemonte met zijn witte tufsteenachtige bodem en rode klei.

De hoge kwaliteitsaanduiding

De hoogwaardige wijn, ook wel “de witte prins” genoemd, kreeg in 1974 de DOC-status en werd in 1998 gepromoveerd naar de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding: de DOCG-status. De naam “Gavi del Comune di Gavi” betekent dat de wijn afkomstig is uit de gemeente Gavi, wat centraal staat in het productiegebied. De naam ‘Gavi’ mag door Piemontese wijnboeren op het etiket worden gezet, mits de druiven afkomstig zijn van wijngaarden uit Gavi of de 10 omliggende dorpen.

Zoals veel witte wijnen, worden deze meestal op jonge leeftijd gedronken. Toch kan men een Gavi wijn gemakkelijk 3 tot 5 jaar in de kelder bewaren. Dit komt door de hoge kwaliteit en de strenge kwaliteitscontroles. Serveer de Gavi altijd gekoeld (tussen de 8 en 10 graden) in een wit wijnglas om optimaal te kunnen genieten.

 

Culinaire wijn

De zuurgraad van Gavi wijnen speelt een belangrijke rol. Hierdoor is de wijn geschikt om te kunnen combineren met diverse gerechten uit de keuken. In verschillende restaurants en ook bij sterrenzaken zie je de Gavi terugkomen in het wijnarrangement. De wijn is zeer verrassend als aperitief, maar ook ideaal met carpaccio, tempura gamba’s, gerechten met kip of risotto met zeevruchten. Gavi wijnen worden traditioneel geserveerd bij voorgerechten en groentegerechten, maar passen ook goed bij vele soorten kazen. We raden de wijn vooral aan bij de Italiaanse kaas Taleggio.

Wij van Wijnkoperij Keeris zijn dan ook ontzettend benieuwd of jij al eerder een Gavi hebt geproefd en wat jij zou combineren met deze schitterende wijn uit Piëmonte! Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Share:

Meer berichten

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.