Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur

Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te warm geschonken. Veel restaurants hebben er een handje van om de wijnen die ze per glas schenken lekker op 22 ˚C te laten chambreren. Maar ook thuis zijn ze vaak te warm. En dat is sonde!

Sommige rode wijnen zijn echt lekkerder als ze gekoeld zijn. Warmte verandert het smaakprofiel van een wijn namelijk drastisch: op kamertemperatuur gaan fruitige smaken wat verloren, terwijl de smaak van alcohol en zuren juist versterkt wordt. 

Wijn is een levend product en reageert op zijn omgeving, net als de mens. Wanneer het koud is, hebben we de neiging ons in te spannen of doen we een dikke trui aan. Wanneer het warm is, gaan we juist transpireren. Maar wanneer het net aangenaam is, zijn wij ook op ons best.

Een rode wijn met veel body geeft zijn smaken het beste af als hij geserveerd wordt rond de 18°C, al zijn er ook die echt op keldertemperatuur (rond de 12°C) op hun best zijn. Hoe lichter het gehalte aan alcohol en hoe minder tannines de rode wijn bevat, hoe aangenamer de wijn wordt op die laatste temperatuur.

 

De geschikte druiven

Wat betekent dat concreet? Er zijn vele soorten druivenrassen die je goed gekoeld kunt drinken. Dat zijn de volgende druiven: pinot noir, zweigelt, refosco, tempranillo, grenache, cabarnet franc en gamay. Een mooi voorbeeld van een rode wijn die heerlijk gekoeld te drinken is de Barone Nero. De wijn is een absolute “fruitbom” met zijde zachte tannines.

Deze bovengenoemde druiven blijken springlevend als je ze inschenkt. Met zachte tannines en elegante aroma’s en smaken van alle soorten rood fruit. Een wijn van één van deze druiven kun je dus gerust in de koelkast doen voordat je ervan gaat genieten. Dit is uiteraard geen volledige lijst, maar experimenteer er gerust zelf mee! 

 

Tip van flip

Vraag in het restaurant, als zij geen wijnklimaatkast hebben, om de rode wijn even 10 minuten in een ijskoeler te zetten. Je krijgt wellicht een vragend gezicht van de bediengsmedewerk(st)er, maar de wijn smaakt vele malen beter! 

Een veilige wijn-spijs keuze waar je normaalgesproken wit of rosé bij zou serveren, zijn ook heel goed in te vullen met gekoelde rode wijnen. Ze doen het geweldig bij kip, visgerechten en salades. Maar ook als aperitief bij vleeswaren en kazen is het een uitstekende keuze.

Meer weten?

Wil jij meer weten over gekoelde rode wijnen? Stuur dan een mail naar rutger@wijnkoperijkeeris.nl of bel naar +31680072023 En wij helpen je graag!

Share:

Meer berichten

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Wat is Gavi wijn?

Terwijl de regio Piëmonte in het noordoosten van Italië de meeste aandacht krijgt door zijn fantastische rode wijnen zoals Barolo en Barbera, produceert de streek

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.