De koning der wijnen: Barolo

Barolo, ook wel bekend als ‘de koning der wijnen’. Voor de meeste wijnliefhebbers een bekende rode wijn, maar ook zeker een wijn met een hoog prijskaartje. We vertellen graag wat meer over deze “stoere mannen wijn” uit Italië.

Wat is Barolo DOCG?

Barolo is geen druif, maar een dorpje in Piëmonte, Italië. De wijn is de meest bekende DOCG van heel Italië. Deze status kreeg men in 1980. Dit is de allerhoogste kwaliteitsaanduiding voor wijnen volgens de Italiaanse wetgeving. Voor de wijnboeren die Barolo produceren zijn er een aantal strenge regels:

  • De druiven zijn verplicht uit een wijngaard te komen rondom Barolo of iets daarbuiten.

  • De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven.

  • Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben.

  • Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.

Staat er Barolo Riserva op het etiket dan moet de wijn zelfs 3 jaar rijpen en mag hij na het vierde jaar op de markt komen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Barolo Riserva uit onze wijncollectie. Deze wijn heeft een rijping ondergaan van maar liefst 7 jaar. Een groot genot voor de echte wijnliefhebber.

Piëmonte

Piëmonte is een Italiaanse wijnstreek net ten zuiden van Turijn. De streek kenmerkt zich door glooiende hellingen en overvloedige zon. Een gebied dat wereldwijd bekendheid geniet door de Barolo wijnen, maar ook de keuken waarin veel gebruik wordt gemaakt van truffel. Turijn is de hoofdstad van het gebied, maar wat wijn betreft zijn Asti en Alba de belangrijkste plaatsen van het gebied. Naast de Nebbiolo druif zijn er nog andere belangrijke druiven die de wijnen uit Piemonte vertegenwoordigen: Barbera, Arneis, Cortese en Favorita.

Wat zijn de kenmerken van de Nebbiolo druif?

Nebbiolo is een lastig druifje. Eigenlijk alleen in Noord-Italië doet hij het goed. De druif geeft lage opbrengsten en rijpt laat. De druif geeft weinig kleur omdat de druif een heel dun schilletje heeft, net zoals de Pinot Noir uit Frankrijk. Ook heeft de druif hoge zuren en strenge tannine. Daarom is het juiste moment van oogsten van groot belang, maar ook de lange rijping op vaten maken wijnen van de Nebbiolo zachter. Nebbiolo heeft vaak aroma’s van kersen, leer, anijs en kan soms ook wat aardse aroma’s geven, die doen denken aan truffels.

Waar moet je op letten als je Barolo of een andere wijn van Nebbiolo serveert?

Wijn van Nebbiolo kun je het best decanteren. Voordat je de wijn gaat drinken laat hem dan 1 tot 2 uur ademen voordat je er van gaat genieten. De beste serveertemperatuur voor een Barolo is 18 graden, dus net onder kamertempratuur. Barolo is een krachtige wijn dus voor veel mensen te zwaar om even mee te borrelen. Wil je hem toch drinken bij de borrel dan is een stukje Parmezaanse kaas hier mooi bij. Het mooist komt de wijn tot zijn recht met stevig wildgerecht met vlees, kaas, paddenstoelen of truffels.

Kortom een schitterende wijn om over door te praten, en een prachtig gebied om naar toe te gaan. Over deze wijn valt nog veel meer te ontdekken. Gun jij jezelf binnenkort ook die prachtige fles Barolo of dat tripje naar Piëmonte?

Meer weten?

Wil jij meer weten over deze mooie wijn en wijnstreek?  Of wil je zelf een keer deze wijn proeven? Stuur dan een mail naar rutger@wijnkoperijkeeris.nl of bel naar +31680072023 En wij helpen je graag!

Share:

Meer berichten

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.