Welk aroma proef jij in jouw glas wijn?

Hoe komen aroma’s in wijn?

Er zijn super veel factoren die invloed hebben op de smaak van wijn. Allereerst is er natuurlijk het druivenras dat voor een groot deel de smaak van de wijn bepaalt. Maar er zijn veel meer factoren. Zo ligt het er ook aan waar dat druivenras groeit en wat het “terroir” is. En met terroir wordt niet alleen de bodem bedoelt, maar ook het klimaat en de ligging van de wijngaard (hoogte, zonexpositie etc.). Een Chardonnay die groeit in een warm gebied zal bijvoorbeeld veel rijkere (tropische) fruitaroma’s ontwikkelen dan een Chardonnay die in een koel klimaat groeit. Bijvoorbeeld in Chablis of in Nederland.

Uiteraard bepaalt de vinificatie ook een groot deel. Krijgt de wijn houtrijping of niet? Is er rijping ‘sur lie’ en hoe lang laat de wijnmaker de wijn rijpen? Allemaal zaken die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van jouw wijn.

Aroma’s

Aroma’s in wijn worden onderverdeeld in primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Daarnaast zijn er wijnen/druivenrassen die aromatischer zijn dan de ander. Of een wijn een hoge of lage geurintensiteit heeft, is geen waardeoordeel. Veel geur betekent niet gelijk dat het een wijn van goede kwaliteit is. Ook dit ligt aan het druivenras, de vinificatie en opvoeding van de wijn.

Primaire aroma’s

Elke wijn kent primaire aroma’s. Dat zijn de fruitige, florale en/of minerale aroma’s die terug te leiden zijn tot het druivenras.

Voorbeelden van primaire aroma’s

  • Citroen
    Citroen is een citrusaroma uit de fruitreeks. Zijn aanwezigheid is gemakkelijk op te sporen in witte wijnen zoals witte sauvignon en chardonnay.
    Mandarijn, sinaasappel, pompelmoes, citroen en limoen behoren tot dezelfde familie, maar vertonen onderling aanzienlijk aromaverschillen.
  • Framboos
    Dit aroma maakt deel uit van de fruitreeks van de primaire aroma’s , meer concreet van de rode vruchten.
    Dit aroma vinden we meestal in wijnen die bewerkt zijn met garnacha (grenache), bijvoorbeeld cabernet sauvignon en merlot.
  • Perzik
    Perzik is een veel voorkomend aroma uit de fruitreeks. Zijn aanwezigheid is gemakkelijk op te sporen in chardonnay en riesling. Het is een aroma dat evolueert met het ouder worden van tokayerwijnen en dat voor een aangenaam parfum zorgt.
    Perzik is typisch voor witte wijnen met body en rijping, en geeft ook een intens aroma in sommige jonge rode wijnen.

Secundaire aroma’s

Dan zijn er nog de secundaire aroma’s die zich ontwikkelen tijdens de vinificatie. De meest makkelijk te herkennen aroma’s zijn die van houtrijping, zoals toast, vanille, en een zekere kruidigheid. Gisttonen en brood zijn aroma’s die voorkomen bij wijnen die ‘sur lie’ (op hun droesem) hebben gerijpt. Dit zorgt voor meer textuur in de wijn.

Tertiaire aroma’s

Tijdens de (fles)rijping van wijn ontwikkelen de tertiaire aroma’s. Als wijnen in houten vaten rijpen komen er aroma’s vrij als koffie, toffee en karamel. Wijnen die op fles rijpen kunnen meer hartige aroma’s ontwikkelen (aardse tonen, paddenstoelen of meer vegetale aroma’s). Zwoel gestoofd fruit, bosgeuren en truffel zijn ook voorbeelden van tertiaire aroma’s.

 

Kortom een super tof onderwerp om over door te praten. Wat is jouw favoriete wijn met de allermooiste aroma’s? Laat het ons weten!

Meer weten?

Wil jij meer weten over wijnaroma’s? Stuur dan een mail naar rutger@wijnkoperijkeeris.nl of bel naar +31680072023 En wij helpen je graag!

Share:

Meer berichten

Welke wijn drink je bij Sushi?

Sushi. Hemelse, luxe gerechtjes met verse vis uit Japan. De ingrediënten zijn kostbaar (want, het lekkerst als het gemaakt wordt van superverse vis) én de

De prachtige wijnen van Noord-Italië

Het wijnland Italië kent vele wijnstreken en verschillende druiven. Maar over het noorden van Italië raken we maar niet uitgepraat en geproefd. De grote diversiteit

Gekoelde rode wijn

De juiste temperatuur Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar helaas wordt er veel te veel rode wijn te

All about rosé

Rosé is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. De wijn werd groter dan alle wijnproducenten van tevoren konden bedenken. Tegenwoordig is een heerlijk glas

Contact

Ben jij 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat je meerderjarig bent.